Dette bør du vite om privatlån

Få billån uten sikkerhet fra 10.000 – 1.000.000

Nedbetalingstid fra 1 til 10 år

Belåningsgrad: fullfinansiering opptil 100%

Effektiv rente fra 5,4% til 17,99%

Eks: Nom. rente 12,76 %, eff. rente 14,14 %, 170 000 kr o/10 år, kostnad 137 463 kr, totalt 307 463 kr.

Sammenlign lånetilbud fra 8 banker

Fyller du ut skjemaet hos oss vil søknaden bli sendt ut til 8 banker gjennom TjenesteTorget som finansagent. Så fort alle bankene har vurdert søknaden din, tar vi kontaktet med deg for å presentere de beste lånetilbudene.

Forbrukslån BB Bank ASA
Forbrukslån Ikano Bank
Forbrukslån Monobank
Forbrukslån Svea Finans
Fobrukslån Instabank
Fobrukslån Ya Bank
Forbrukslån Santander Consumer Bank
Forbrukslån BN Bank

Slik kan du søke om privatlån

Send inn 1 søknad

Du fyller ut ett skjema og har da muligheten til å søke på lån fra flere banker samtidig – helt uforpliktende

i

Sammenlign tilbud

Etter søknaden er behandlet vil du raskt motta flere lånetilbud som du kan vurdere – se etter det billigste lånet

Velg beste lån

Etter du har valgt lån, signerer du låneavtalen og får pengene utbetalt på kontonummeret du har oppgitt i lånesøknaden

Trenger du et privatlån? Sammenlign og få tilbud fra flere banker.

Hvor mye kan du få i privatlån?

Privatlån hos banker er egentlig det samme som forbrukslån. Altså lån uten sikkerhet. Her kan man som regel låne fra 1.000 – 500.000 kroner. Det vil variere ut i fra de forskjellige bankene. 

Det vil bli tatt en vurdering ut i fra person til person når det kommer til lånesum og vilkår. Derfor kan det være lurt å innhente tilbud fra flere banker, og sammenligne. 

Privatlån familie

Av og til kan det være greit å få en hjelpende hånd fra familie eller venner. Men da kan det også være greit å vite hvilke regler som følger med et privatlånt og følge de nøyaktig.

Hvorfor skal du være så streng når det er lån av familie? Det er ofte at penger kan lage litt dårlig stemning om det er noen misforståelser. Derfor er det viktig at dere blir enige på forhånd. 

Et privatlån fra familie bør avtales godt i forveien.
Har du kredittkort gjeld? Da kan det lønne seg å samle de til ett forbrukslån

Trenger du et privatlån? Få tilbud fra flere forskjellige banker og sammenlign vilkårene. 

Dette bør du vite om privatlån

Privatlån i Norge er et begrep som brukes om to forskjellige lån. Det første er lån fra familie eller, altså lån fra privatpersoner. Det andre er et annet ord bankene bruker for forbrukslån, altså lån uten sikkerhet.

Fordi begge deler er lån som ikke stiller krav til hva du skal bruke pengene til, har vi valgt å skrive om både privatlån fra banker og privatlån fra familie og venner.

Hvordan ser man hvilket privatlån som er best og billigst?

Hvis du har bestemt deg for å ta opp et privatlån i en bank, så bør du unngå å gå etter første og beste du ser. Selv om banken som tilbyr lånet sier selv at de har det beste og billigste privatlånet, betyr det ikke at det er det.

For å finne beste pris er det en grei tommelfingerregel at det er den effektive renten du skal se på, og ikke den nominelle. Dette er fordi den effektive renten er den nominelle renten regnet sammen med gebyrer og avgifter.

Det lureste er å innhente tilbud fra flere banker for å få et grunnlag for sammenligning.

Dette kan du for eksempel gjøre gratis og uforpliktende her på siden ved å fylle inn et eneste skjema. Da får du lånetilbud fra flere banker samtidig.

Du bør også se på nedbetalingstiden. Månedsbeløpet blir mindre med lengre betalingstid, men de totale rentekostnadene øker. Det lønner seg derfor å betale ned lånet så fort som mulig.

Hvor mye kan jeg låne av banker?

Lån uten sikkerhet tilbys fra helt ned rundt 1000 kroner, og dette kalles gjerne smålån eller mikrolån. Den øvre grensen til bankene pleier normalt å ligge på rundt 500.000 kroner.

Det som bestemmer hvor mye du kan få i lån er basert på en individuell vurdering. Ofte tas inntekten din i betrakting, for man kan ikke ha gjeld på mer enn fem ganger sin egen inntekt.

Nå som gjeldsregisteret er åpent, vil altså tidligere forbruksgjeld kunne spille inn på lånesummen og rente du får.

Gjeld og inntekt har ikke bare noe å si for hvor mye du kan låne, men også hvor mye lånet kommer til å koste deg.

Bankene utfører en kredittsjekk av deg, og de ser hvilken kredittscore du har. Ganske enkelt vil du få høyere rente om du har lav kredittscore, og bedre rente om du har en høy kredittscore.

Privatlån uten kredittsjekk

I Norge er det regler som gjør at man kan få lån uten kredittsjekk, men hvis du for eksempel prøver å få privatlån og lån uten sikkerhet med betalingsanmerkning er det ikke umulig.

Selv om bankene er pliktig å utføre en kredittsjekk til deg, er det opp til dem om de vil låne ut til deg.

Så noen banker vil vurdere deg selv om du har betalingsanmerkning, men da må du som regel ha betalingsevne eller sikkerhet i bolig.

Har du betalingsanmerkning, er det beste å prøve å betale ned gjelden. Noen banker tilbyr refinansiering av lån, så hvis du har flere smålån eller kredittgjeld, kan du samle lånene og få en mer overkommelig månedskostnad.

Husk at med lav kredittscore fra en kredittsjekk, vil du få høyere rente fra banken.

Har du allerede betalt ned gjelden, men fortsatt betalingsanmerkning, kan du ringe de som ga deg den og be dem slette den.

Privatlån fra familie eller venner

Å låne fra familie eller venner kan være gunstig for de som har mulighet til det. Det kan for eksempel være snakk om egenkapital til bolig eller uforutsette utgifter. Men selv om et familiemedlem vil stille opp for deg, må du ikke unytte vedkommende.

Mange relasjoner og familier har gått i stykker som følge av lån og spørsmål om penger. Det er viktig at du forplikter deg til å betale tilbake.

Skal du låne av familie eller venner bør dere ha kontrakt for privatlån, også kalt gjeldsbrev.

Det binder deg til å betale tilbake og bør inneholde helt konkrete ting som lånesummen, betalingsfrister, hvor mye rente dere har blitt enig om, samt noe om at långiver kan kreve inn pengene om du ikke betaler frivillig.

Husk at når du har et privatlån hos familie eller venner, så må det inn i selvangivelse for dere begge. Skatteetaten har informasjon om dette på nettsidene sine.

Regler for privatlån fra familie

Det finnes ulike regler for privatlån fra familie og privatlån fra bank. 

Som nevnt må privatlån inn i selvangivelsen hos både låntaker og långiver, men det er ikke noen formelle krav om nedbetalingstid og du kan få privatlån uten kredittsjekk. 

Du oppfordres likevel ikke til å låne om du ikke kommer til å betale tilbake.

Det må ikke være renter på et privatlån fra privatpersoner, men uansett om det er renter eller ikke, så må et privatlån inn i selvangivelsen hos begge parter.

Långivers renteinntekter må skattes av, i tillegg er penger man har lånt ut en såkalt fordring. Det må regnes som formue, og kan for noen ha utslag på formueskatt.

Det er ikke noen regel om at det må foreligge en kontrakt, men det anbefales for å unngå konflikt. Uansett om det er internt i familien eller om det er venner.

Dessuten kan Skatteetaten be om dokumentasjon på ting rundt lånet, som betalingsevne, nedbetalingsplan, at det er ført opp i selvangivelse, om det i det hele tatt finnes en låneavtale og om det er pantesikret.

Hvor mye kan jeg låne av familie og venner?

Det er andre regler for lån mellom privatpersoner som det med lån fra foretak. Det er likevel viktig å skille mellom lån og arv, hvis det er flere etterlatte.

En av de store forskjellene er at det ikke er noen øvre grense for nedbetalingstid, men går det særlig lang tid, kan det oppstå problemer, hvis man for eksempel er flere søsken.

Da kan det være spørsmål om det går utover pliktdelsarven. Det er slik i Norge at det ikke er lov å gjøre barna arveløse. Derfor har de etterlatte krav på 2/3 av den avdødes formue, men maks 1.000.000 kroner.

Derfor bør det være et reelt lån som har all hensikt å bli tilbakebetalt, gjerne med pant i eiendom, hvis det er snakk om lån til bolig.

Om det er fra andre enn familie, og det ikke foreligger noen avtale om tilbakebetaling, kan det bli mistanke om at det er betaling for noe, slik som tjenester, varer eller arbeid. Slik skatteunndragelse er straffbart.

Fordeler med privatlån fra familie

Ettersom arveavgiften er borte i Norge, er det lettere for foreldre å gi penger til barna sine, eller gi private lån.

Hvis det er snakk om å kjøpe bolig, kan det være lurere å gå for privatlån enn at en av foreldrene stiller som kausjonist. Men det må presiseres at det sjeldent er lurt å ta privatlån fra en bank for å få nok egenkapital.

Når man er kausjonist så blir man ansvarlig for lånet om den som har boliglånet ikke klarer å betale eller skulle gå bort.

Så velger dere heller et privatlån, risikerer man bare pengene som blir lånt bort. Dere kan også fylle ut et pantedokument og tinglyse det.

Da vil den som låner ut ha mulighet for å ha sikkerhet i boligen, og ha krav på penger fra et eventuelt tvangssalg, etter banken og andre kreditorer har fått sitt.

Vær ærlig med hverandre, og last gjerne ned forslag til låneavtale fra nettet.

Fordeler med privatlån fra bank

Den åpenbare fordelen er at du ikke risikerer relasjonene dine, ved å sette familie eller venner i en vanskelig situasjon. Det å kreve inn penger fra eget barn kan være tungt for begge parter, og man vil jo selvfølgelig unngå å stille familie for retten.

Dessuten er det ikke alle familier eller venner som har penger til å låne bort.

Renten hos bankene er høy, og kan sette deg i dyp gjeld om du slurver med betalingen. Slike gjeldsproblemer kan også være kilde til mange problemer innad i en familie.

Derfor bør du tenke deg nøye om, før du bestemmer deg for å låne fra bank eller foreldre. Om du har råd til å betale tilbake, kan det være kjekt med et privatlån for å ordne noe uforutsett, eller ting som haster.

Tenk over hvor viktig det du skal kjøpe er, og om du virkelig trenger det. Betaler du ned raskt så slipper du unna mye rentekostnader. Har du solid inntekt og høy kredittscore er det mindre problematisk.

Får du feriepenger eller skattepenger like rundt hjørnet, er det for eksempel mulig å betale ned hele lånesummen.