Kredittvurdering ved lånesøknad

Få lån fra 10.000 til 500.000

Få nedbetalingstid fra 1 til 15 år

Nominell rente fra 5,95%

Til refinansiering av gjeld eller nytt lån

Eks: Nom. rente 12,76 %, eff. rente 14,14 %, 170 000 kr o/10 år, kostnad 137 463 kr, totalt 307 463 kr.

Sammenlign lånetilbud fra 8 banker

Fyller du ut skjemaet hos oss vil søknaden bli sendt ut til 8 banker gjennom TjenesteTorget som finansagent. Så fort alle bankene har vurdert søknaden din, tar vi kontaktet med deg for å presentere de beste lånetilbudene.

Forbrukslån BB Bank ASA
Forbrukslån Ikano Bank
Forbrukslån Monobank
Forbrukslån Svea Finans
Fobrukslån Instabank
Fobrukslån Ya Bank
Forbrukslån Santander Consumer Bank
Forbrukslån BN Bank

Slik finner du beste forbrukslån med 3 enkle steg!

Send inn 1 søknad

Du fyller ut ett skjema og har da muligheten til å søke på lån fra flere banker samtidig – helt uforpliktende

i

Sammenlign tilbud

Etter søknaden er behandlet vil du raskt motta flere lånetilbud som du kan vurdere – se etter det billigste lånet

Velg beste lån

Etter du har valgt lån, signerer du låneavtalen og får pengene utbetalt på kontonummeret du har oppgitt i lånesøknaden

Få tilbud på forbrukslån fra flere banker, slik at du får det billigste forbrukslånet

Lån penger uten kredittvurdering

Det er flere som lurer på mulighetene til å låne penger uten kredittvurdering. I Norge operer man ikke likt med Sverige og Danmark, så smålån på dagen vil ikke være mulig siden man må ta en kredittvurdering. Dette er regler som ble satt av finanstilsynet for å beskytte norske forbrukere. 

Er jeg kredittverdig? 

En kredittvurdering er en test som viser om du er kredittverdig i forhold til din økonomiske bakgrunn. Alt du eier og din nåværende økonomi vil bli analysert i forhold til sannsynligheten for at du kan tilbakebetale et eventuelt lån eller kredittkort du ønsker å søke om. Kredittverdighet handler rett og slett om du har betalingsevne til lånet du ønsker å ta opp. 

Få det beste forbrukslån ved å sammenligne tilbud fra flere banker.
Har du mye kredittkort gjeld? refinansiere og spar penger.

Visste du at mer enn 300.000 husholdninger i Norge har høy kredittkortgjeld?

Kredittvurdering

En kredittvurdering eller kredittsjekk gjøres av en person, et selskap og av og til et land. Selve vurderingen tar utgangspunkt i finansiell historikk og nåværende aktiva og passiva, altså formue (eiendeler) og inntekter, og utestående gjeld. Normalt sett gjøres en kredittvurdering av en långiver eller investor for å sjekke at du kan klare å tilbakebetale et lån. Dersom man får en dårlig kredittvurdering score vil dette betyr at långiveren tar på seg høy risiko om lånesøknaden godkjennes, noe som fører til høyere rentesatser eller at långiveren ikke godkjenner lånesøknaden. Dersom noen har foretatt en kredittsjekk av deg vil du få varsel om dette.

Datatilsynet tilsier at det er rett til å utføre en kredittsjekk når du kjøper en tjeneste eller vare med et kredittelement. Dette kan være alt fra telefoni, bredbånd, TV, treningsmedlemskap og andre ting du kjøper på nett med avbetaling. Enkelte arbeidsgivere gjennomfører også en kredittsjekk for de personene de ønsker å gi et jobbtilbud, særlig innen bank-bransjen. Her må det være tre vilkår som er oppfylt. Stillingen skal ha en høyere funksjon, den må innbefatte et stort økonomisk ansvar og kredittsjekken skal foretas kun på de som er aktuelle i en sluttfase av ansettelsesprosessen.

Det å ha en lav poengsum på kredittvurderingen gjør at man stenges ute fra en rekke tjenester. En kredittvurdering kan altså være avgjørende for om man får innvilget boliglån, kredittkort, mobilabonnement og en rekke andre tjenester. Dersom man ønsker innsyn om hvilke opplysninger kredittbyrået har om deg må du ta dirkete kontakt med kredittbyrået. 

Kredittvurdering – dette sjekkes

Kredittbyråene henter inn informasjon og gjør en vurdering som resulterer i en risikoprofil. Dette sier noe din betalingsvilje og betalingsevne. Det er gjerne stabilitet i inntekten over tid som teller positivt i kredittvurderingen. Med andre ord kan et plutselig hopp i inntekten slå negativt ut dersom det er økning eller reduksjon som er utover det normale lønnsvekst/reduksjon. En annen ting som legges til grunne er om man flytter mye dersom man er i en aldersgruppe der det forventes at man har et stabilt bosted. Livssituasjonen legges altså inn i kredittvurderingen, slik som om du eier bolig eller leier, og hvilke andre lån du har. Det som likevel blir sett mest på, naturligvis, er betalingsanmerkninger. Dette er fordi om man har hatt en betalingsanmerkning tidligere er sjansen høyere for at man får flere.

Andre faktorer som påvirker kredittscoren negativt er overtrekk av konti, sene innbetalinger av regninger, aktive betalingsanmerkninger (inkassokrav som ikke er gjort opp for), gjeldsordninger og enkeltpersonforetak med betalingsanmerkninger (ettersom man man er juridisk direkte økonomisk ansvarlig). De som gjennomfører en kredittsjekk sjekker med andre ord at likviditeten i orden, altså at du ikke bruker mer enn du har og at økonomien er stabil.

Bisnode score

Bisnode, tidligere Dun & Brandstreet og Soliditet, gjennomfører kredittsjekk av personer og bedrifter i Norge. Bisnode gjør en kredittvurdering gjennom kredittscore-modellen der de beregner den statistiske risikoen for at en person skal få betalingsanmerkninger registrert på seg i løpet av de neste 12 månedene. Hos Bisnode beregner analysen historikken til alle kredittaktive personer og ser på kjennetegn for å få en betalingsanmerkning. Deretter beregnes sannsynligheten. Dette gjør at kredittscore-modellen kontinuerlig forbedres.

Det som er viktig å få frem er at ulike kredittgivere har forskjellige retningslinjer, og det handler om risikoen som selskapet eller banken er villig til å ta på seg for å gi deg kreditt. Har du en dårlig kredittvurdering score kan du likevel få lån hos noen, men det påvirker hvor godt tilbudet er og reflekteres i renten på lånet.

Kredittvurdering av seg selv

Dersom man ønsker en kredittvurdering av seg selv kan man enkelt be om dette. Slik sjekker du om du er kredittverdig, og som regel koster det ikke store summene. Hos Bisnode kan du teste deg selv for kun 49kr og du får svar innen kort tid (minutter). Gjennomføring av en kredittvurdering av seg selv er med andre ord enkelt, og du får mer kontroll og oversikt. Dersom du sliter med å få lån vil også en kredittvurdering av seg selv gjøre det enkelt for deg å finne ut hvordan du kan bedre din kredittscore. Noe som kan gjøre det enklere for deg å få lån på et senere tidspunkt. Skal du for eksempel kjøpe bolig i nærmeste fremtid kan en kredittvurdering gjøre at du kan rette opp i eventuelle tilfeller som kan føre til at boliglånssøknaden ikke blir innvilget.

Lån uten kredittvurdering

Det finnes enkelte lån uten kredittvurdering, men her er ofte renten høyere fordi långiveren tar på seg mer risiko ved å ikke gjennomføre en kredittvurdering av deg. Dette er lån som ulike type forbrukslån, men dersom du har en dårlig kredittvurdering og sliter med å betale regninger i tide bør man være svært forsiktig med å ta opp lån av denne typen.