Kredittvurdering ved lånesøknad

Få lån fra 10.000 til 500.000

Få nedbetalingstid fra 1 til 15 år

Nominell rente fra 5,95%

Til refinansiering av gjeld eller nytt lån

Eks: Nom. rente 12,76 %, eff. rente 14,14 %, 170 000 kr o/10 år, kostnad 137 463 kr, totalt 307 463 kr.

Sammenlign lånetilbud fra 8 banker

Fyller du ut skjemaet hos oss vil søknaden bli sendt ut til 8 banker gjennom TjenesteTorget som finansagent. Så fort alle bankene har vurdert søknaden din, tar vi kontaktet med deg for å presentere de beste lånetilbudene.

Forbrukslån BB Bank ASA
Forbrukslån Ikano Bank
Forbrukslån Monobank
Forbrukslån Svea Finans
Fobrukslån Instabank
Fobrukslån Ya Bank
Forbrukslån Santander Consumer Bank
Forbrukslån BN Bank

Slik finner du beste forbrukslån med 3 enkle steg!

Send inn 1 søknad

Du fyller ut ett skjema og har da muligheten til å søke på lån fra flere banker samtidig – helt uforpliktende

i

Sammenlign tilbud

Etter søknaden er behandlet vil du raskt motta flere lånetilbud som du kan vurdere – se etter det billigste lånet

Velg beste lån

Etter du har valgt lån, signerer du låneavtalen og får pengene utbetalt på kontonummeret du har oppgitt i lånesøknaden

Få tilbud på finansiering med en kredittvurdering

Lån penger uten kredittvurdering

Det er flere som lurer på mulighetene til å låne penger uten kredittvurdering. I Norge operer man ikke likt med Sverige og Danmark, så smålån på dagen vil ikke være mulig siden man må ta en kredittvurdering. Dette er regler som ble satt av finanstilsynet for å beskytte norske forbrukere. 

Er jeg kredittverdig? 

En kredittvurdering er en test som viser om du er kredittverdig i forhold til din økonomiske bakgrunn. Alt du eier og din nåværende økonomi vil bli analysert i forhold til sannsynligheten for at du kan tilbakebetale et eventuelt lån eller kredittkort du ønsker å søke om. Kredittverdighet handler rett og slett om du har betalingsevne til lånet du ønsker å ta opp. 

Ønsker du et forbrukslån uten kredittvurdering?
Skal du søke om et kredittkort, vil du trenge en kredittvurdering.

Visste du at mer enn 300.000 husholdninger i Norge har høy kredittkortgjeld?

Hva er kredittvurdering

En kredittvurdering eller kredittsjekk gjøres av en person, et selskap og noen ganer et land. Selve vurderingen tar utgangspunkt i finansiell historikk og nåværende aktiva og passiva. Altså formue (eiendeler) og inntekter, og utestående gjeld. Normalt sett gjøres en kredittsjekk av en långiver eller investor. For å sjekke at du kan klare å tilbakebetale et lån.

Dersom man får en dårlig vurdering score vil dette betyr at långiveren tar på seg høy risiko om lånesøknaden godkjennes. Noe som fører til høyere rentesatser eller at långiveren ikke godkjenner lånesøknaden. Dersom noen har foretatt en kredittsjekk av deg vil du få varsel om dette.

Når trenger man en kredittsjekk?

Datatilsynet tilsier at man har rett til å utføre en kredittsjekk når du kjøper en tjeneste eller vare med et kredittelement. Dette kan være alt fra telefoni, bredbånd, TV, treningsmedlemskap og andre ting du kjøper på nett med avbetaling. Enkelte arbeidsgivere gjennomfører også en kredittsjekk for de personene de ønsker å gi et jobbtilbud til. Særlig innen bank-bransjen. Her må det være tre vilkår som er oppfylt. Stillingen skal ha en høyere funksjon. Den må innbefatte et stort økonomisk ansvar og kredittsjekken skal foretas kun på de som er aktuelle i en sluttfase av ansettelsesprosessen.

Har man en lav poengsum på vurderingen, stenges man ute fra en rekke tjenester. En kredittsjekk kan altså være avgjørende for om man får innvilget boliglån, kredittkort, mobilabonnement og en rekke andre tjenester. Dersom man ønsker innsyn om hvilke opplysninger kredittbyrået har om deg må du ta dirkete kontakt med kredittbyrået. 

Kredittvurdering – dette sjekkes

Kredittbyråene henter inn informasjon og gjør en vurdering som resulterer i en risikoprofil. Vurderingen sier noe din betalingsvilje og betalingsevne. Stabilitet i inntekten over tid teller gjerne som positivt i kredittvurderingen. Med andre ord kan et plutselig hopp i inntekten slå negativt ut. Uansett om det er økning eller reduksjon som er utover det normale lønnsvekst/reduksjon.

En annen ting som legges til grunne er om man flytter mye. Særlig om man er i en aldersgruppe der det forventes at man har et stabilt bosted. Livssituasjonen legges altså inn i vurderingen. Slik som om du eier bolig eller leier, og hvilke andre lån du har. Det som likevel blir sett mest på, naturligvis, er betalingsanmerkninger. Dette er fordi om man har hatt en betalingsanmerkning tidligere er sjansen høyere for at man får flere.

Andre faktorer som påvirker betalingsevnen

Andre faktorer som påvirker kredittscoren negativt er:

  • Overtrekk av konti
  • Sene innbetalinger av regninger
  • Aktive betalingsanmerkninger (inkassokrav som ikke er gjort opp for)
  • Gjeldsordninger og enkeltpersonforetak med betalingsanmerkninger (ettersom man man er juridisk direkte økonomisk ansvarlig).

De som gjennomfører en kredittsjekk sjekker med andre ord at likviditeten i orden. Altså at du ikke bruker mer enn du har og at økonomien er stabil.

Hva er en Bisnode score

Bisnode, tidligere Dun & Brandstreet og Soliditet, gjennomfører kredittsjekk av personer og bedrifter i Norge. De gjør en kredittsjekk gjennom kredittscore-modellen. Der beregner de den statistiske risikoen for at en person skal få betalingsanmerkninger. Som er registrert på seg i løpet av de neste 12 månedene.

Hos Bisnode beregner analysen historikken til alle kredittaktive personer og ser på kjennetegn for å få en betalingsanmerkning. Deretter beregnes sannsynligheten. Dette gjør at kredittscore-modellen kontinuerlig forbedres.

Det som er viktig å få frem er at ulike kredittgivere har forskjellige retningslinjer. Som handler om risikoen som et selskap eller en banken er villig til å ta på seg, for å gi deg kreditt. Har du en dårlig kredittvurdering score kan du likevel få lån hos noen. Men det påvirker hvor godt tilbudet er og reflekteres i renten på lånet.

Kredittvurdering av seg selv

Dersom man ønsker en kredittsjekk av seg selv kan man enkelt be om dette. Slik sjekker du om du er kredittverdig, og som regel koster det ikke store summene. Hos Bisnode kan du teste deg selv for kun 49kr og du får svar innen kort tid (minutter). Gjennomføring av en vurdering av seg selv er med andre ord enkelt. Samtidig som du får mer kontroll og oversikt.

Søker du etter lån som du ikke får innvilget, kan du enkelt se på vurderingen. Hva var utslagsgivende for at du ikke fikk lånet du ønsket? Videre kan du gjøre tiltak og rette opp i vurderingen av deg selv.  

Lån uten kredittsjekk

Det finnes enkelte lån uten kredittsjekk. Her er ofte renten høyere fordi långiveren tar på seg høy risiko ved å ikke gjennomføre en vurdering av deg. Dette er en type for forbrukslån som man ikke finner i Norge. Dersom man har en dårlig vurdering og sliter med å betale regninger i tide bør man unngå disse type lån.